participate - онтологија

отпадне повеќе

отпаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Припадне на некаква целина, дел е од целина.
Албански: përkas

партиципира повеќе

партиципираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Зема учество со свој дел во работа, плаќање и сл.

соучествува повеќе

соучествуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Учествува заедно со некого во некоја работа.
Албански: participoj, marr pjesë
Примери:
Соучествуваше во нападот на мирните граѓани.

учествува повеќе

учествуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зема учество.
Албански: pjesmarrje
Примери:
Земјите што учествуваа на конференцијата.