name - онтологија

вели повеќе

велат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се вели) се вика, се нарекува
Албански: quhet
Употреба: Дијалектен збор

вика повеќе

викаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се вика) Се именува, името ми (ти, му...) е.
Албански: quhet

завика повеќе

завикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Нарече некого со определено име.
Албански: emëroj
(се завика) Се нарече со определено име.
Албански: riemërtoj

име повеќе

мн. имиња
Вид збор: Именка, среден род
Личен назив што му се дава на човекот веднаш по неговото раѓање, името заедно со презимето.
Албански: emër
Дополнително име, назив што му се дава на човекот.
Албански: nofkë
именден
Албански: ditë emri
Употреба: Разговорно , Религија
имењак
Албански: emnak

именува повеќе

именуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде, дава име, назив; окарактеризира означувајќи со име (збор).
Албански: emëroj
Спомене по име.
Албански: quaj
(се именува) Се именуваат меѓу себе.
Албански: emërohen

крсти повеќе

крстат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде име, именува.
Албански: emëroj
Употреба: Разговорно

назив повеќе

мн. називи
Вид збор: Именка, машки род
Збор или зборовен состав со кој се именува, се означува предмет или појава.
Албански: emër

нарече повеќе

наречат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде име, прекар, назив, на некого или на нешто, именува некако.
Албански: quaj, emërtoj
Намени, определи за кого е нештото.
Албански: dedikoj
Се нафрли со зборови на некого, му рече многу нешта.
Албански: them

наслови повеќе

насловат
Вид збор: Глагол, свршен
даде наслов

спомене повеќе

споменат
Вид збор: Глагол, свршен
Изговори, изнесе името на некого или нешто.
Албански: përmend