multiply - онтологија

закоти повеќе

закотат
Вид збор: Глагол, свршен
За животни - направи да се расплодува, да се размножува.
Албански: pjell
(се закоти) Почне да се коти, се расплоди, се намножи.
Албански: pjell, shumëzoj

запати повеќе

запатат
Вид збор: Глагол, свршен
За животни - почне да одгледува; размножи, расплоди.
Албански: shtoj
(се запати) се размножи
Албански: shtoj
Употреба: Дијалектен збор

заплоди повеќе

заплодат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да расплодува, да размножува животни.
Албански: shtoj
(се заплоди) За животно - се оплоди, почне да се плоди, да се размножува.
Албански: shtoj

изнакоти повеќе

(се) изнакотат
Вид збор: Глагол, свршен
За некои животни (глувци, зајаци) - се накоти многу, во голем број.
Албански: pjell shumë
Употреба: Зоологија
За човек - народи многу, во голем број.
Албански: lind shumë
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

коти повеќе

котат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек - раѓа многу деца.
Албански: lind
Употреба: Пејоратив
(се коти) Се раѓаат деца, се размножуваат.
Албански: lind
Употреба: Пејоратив

множи повеќе

множат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зголемува број, количество на нешто.
Албански: shumëzoj
Врши операција множење.
Албански: shumëzoj
Употреба: Математика

мултиплицира повеќе

мултиплицираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Умножува, множи, зголемува број на нешто.
Употреба: Математика

накоти повеќе

накотат
Вид збор: Глагол, свршен
Окоти повеќе малечки - за животно што се коти (зајак, мачка, лисица, глушец).
Албански: shumohet, shtohet
Употреба: Зоологија

намножи повеќе

намножат
Вид збор: Глагол, свршен
Бројно зголеми нешто, умножи.
Албански: zmadhoj, shumëzoj
(се намножи) Се зголеми по број.
Албански: shumëzohet

наплоди повеќе

(се) наплодат
Вид збор: Глагол, свршен
Се расплоди, се размножи во голем број.

окоти повеќе

Види и: коти (несв.)
окатат
Вид збор: Глагол, свршен
За мачка, зајак и други животни - донесе на свет младо животно.
Албански: pjell, shtohet
(се окоти) За мачка, зајак и други животни - добие, роди младо животно.
Албански: pjell, shtohet

пати повеќе

патат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пати) се оплодува, се множи
Албански: shumohet

плоди повеќе

плодат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се плоди) се размножува, се расплодува, се множи
Албански: shtohet, shumëzohet
Употреба: Биологија
Примери:
Тие животни многу се плодат.

помножи повеќе

помножат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши множење со броеви.
Употреба: Математика

понакоти повеќе

Види и: накоти (св.)
понакотат
Вид збор: Глагол, свршен
се накоти, се намножи

понамножи повеќе

Види и: намножи (св.)
понамножат
Вид збор: Глагол, свршен
Намножи, умножи во некоја мера.
Албански: shumëzoj
(се понамножи) Се намножи, се умножи во некоја мера.
Албански: shumëzoj

поумножи повеќе

Види и: умножи (св.)
поумножат
Вид збор: Глагол, свршен
Умножи малку повеќе.

размножи повеќе

размножат
Вид збор: Глагол, свршен
(се размножи) се расплоди
Албански: shumëzoj
(се размножи) Се зголеми по број, количество.
Албански: shumëzoj

умножи повеќе

умножат
Вид збор: Глагол, свршен
намножи
Албански: shumëzoj
(се умножи) се намножи
Албански: shumëzoj

умножува повеќе

Види и: умножи (св.)
умножуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
намножува
Албански: shumëzohet
(се умножува) се намножува
Албански: shumëzohet