mislay - онтологија

вдене повеќе

вденат
Вид збор: Глагол, свршен
3афрли нешто, стави на несоодветно место.
Албански: hedh
Употреба: Преносно значење , Разговорно

витоса повеќе

витосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгуби, затури, исчезне од вид, од досегот на сетилата.
Албански: humbas
Употреба: Разговорно

забута повеќе

Види и: бута (несв.)
забутаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави некаде каде што тешко може да се најде.
Албански: vë jo në vend, fut

закатани повеќе

закатанат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгуби, заметне, зафрли нешто.
Албански: humbas, vë jo në vend
Употреба: Разговорно

заметка повеќе

заметкаат
Вид збор: Глагол, свршен
зафрли, затури
Албански: hudhi

заметне повеќе

заметнат
Вид збор: Глагол, свршен
Зафрли, затури, изгуби нешто.

заштури повеќе

Види и: штури (несв.)
(се) заштурат
Вид збор: Глагол, свршен
се изгуби, се затури
Албански: humbas

збута повеќе

збутаат
Вид збор: Глагол, свршен
зафрли
Албански: hudh

испика повеќе

испикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Зафрли нешто, стави на несоодветно место.
Албански: vë jo në vend

напика повеќе

напикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Зафрли нешто некаде, суреди да не може лесно да се најде.
Албански: hedh
Употреба: Преносно значење

пикне повеќе

Види и: пика (несв.)
пикнат
Вид збор: Глагол, свршен
Ставање некаде каде што не му е местото.
Албански:
Употреба: Преносно значење

спика повеќе

Види и: пика (несв.)
спикаат
Вид збор: Глагол, свршен
зафрли
Албански: hedh
Употреба: Преносно значење

џбура повеќе

џбураат
Вид збор: Глагол, несвршен
става, затура, заметнува
Албански: vendos
Употреба: Разговорно

џбурне повеќе

Види и: џбура (несв.)
џбурнат
Вид збор: Глагол, свршен
стави, заметне, затури, зафрли
Албански: vendos
Употреба: Разговорно
Примери:
Многу сол си му џбурнала во јадењето.