mine - онтологија

јама повеќе

мн. јами
Вид збор: Именка, женски род
Рударско окно.
Албански: minierë

копалиште повеќе

Види и: коп (м.)
мн. копалишта
Вид збор: Именка, среден род
коп

мадем повеќе

мн. мадеми
Вид збор: Именка, машки род
Рудник каде што се вади руда, чакал или плочи за покривање куќи.
Турски: maden
Употреба: Архаизам

мајдан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
рудник
Турски: maden Албански: minierë, maden
Употреба: Архаизам

мина повеќе

мн. мини
Вид збор: Именка, женски род
Експлозивна направа со запалка што се става на определено место за да експлодира во определен момент.
Албански: minë
Употреба: Воен термин

окно повеќе

мн. окна
Вид збор: Именка, среден род
Вертикален или надолен отвор, јама во рудник.
Албански: miniere
Употреба: Геологија

рудник повеќе

мн. рудници
Вид збор: Именка, машки род
Место каде што се копа руда.
Примери:
рудник за јаглен

рудокоп повеќе

Види и: рудник (м.)
мн. рудокопи
Вид збор: Именка, машки род
рудник