melt - онтологија

доистопи повеќе

Види и: истопи (св.)
доистопат
Вид збор: Глагол, свршен
Истопи сè.
Албански: shkrij
(се доистопи) Истопи нешто сосема, до крај.
Албански: shkrij

закопнее повеќе

закопнеат
Вид збор: Глагол, свршен
За снег, мраз - почне да копнее, да се топи.
Албански: shkrij

закопни повеќе

Види и: закопнее (св.)
закопнат
Вид збор: Глагол, свршен
закопнее

затопи повеќе

затопат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне нешто што е тврдо да го топи, да го растопува.
Албански: shkrin
Примери:
Сонцето го затопи мразот по улиците.
(се затопи) Почне да се топи.
Албански: shkrihet
Примери:
Се затопи снегот по стреите.

истопи повеќе

истопат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да премине од цврста во течна состојба, се растопи.
Албански: shkrij
(се истопи) Премине од цврста во течна состојба, се растопи.
Албански: shkrij
(се истопи) Ослаби многу (од болест, од грижи и сл.)
Албански: shkrij
Употреба: Преносно значење
(се истопи) Е обземен од силно чувство.
Албански: shkrij
Употреба: Преносно значење
(се истопи) го снема, се потроши
Албански: tret
Употреба: Преносно значење

копнее повеќе

копнеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се топи од долната страна при што одозгора го задржува истиот изглед како пред топењето.
Албански: shkrihet

копни повеќе

копнат
Вид збор: Глагол, несвршен
За снег и мраз - се топи.
Албански: shkrihet

натопи повеќе

натопат
Вид збор: Глагол, свршен
Со топење добие доволно количество (сало, восок и др.)
Албански: shkrihet, tret

окопни повеќе

окопнат
Вид збор: Глагол, свршен
За снег и мраз - исчезне од површината на земјата.

попретопи повеќе

Види и: претопи (св.)
попретопат
Вид збор: Глагол, свршен
Претопи малку, во помала мера (маст, руда, метал).

претопи повеќе

претопат
Вид збор: Глагол, свршен
Со загревање, со топење даде друг облик на нешто што се топи (восок, маст, злато).
Албански: shkrihet
Преработи руда со топење.
Албански: shkrihet
(се претопи) Се претвори во нешто друго, стане поинаков.
Албански: ndryshoj

растопи повеќе

Види и: стопи (св.)
растопат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе нешто замрзнато, некое тврдо тело во течна состојба.
Албански: shkrihet
(се растопи) За нешто замрзнато или што е во тврда состојба - мине во течна состојба.
Албански: shkrihet
(се растопи) се разнежи
Албански: shkrihet

растопува повеќе

Види и: растопи (св.)
(се) растопуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) растопи

скопне повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
За снег, мраз - се стопи.
Примери:
Скопна снегот.

скопнува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
(се) стопува

стопи повеќе

стопат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе во состојба на течност.
Албански: shkrihet
(се стопи) Стане течен.
Албански: shkrihet

стопува повеќе

Види и: стопи (св.)
стопуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) стопи

таи повеќе

таат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се топи бавно, незабележително, исчезнува.
Албански: shkrihet

топи повеќе

топат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто што е во цврста состојба да стане течно.
Албански: shkrihet
Прави некого постепено да слабее, да вене.
Албански: dobësohem
Употреба: Преносно значење
(се топи) За цврсти, тврди тела - поминува во течна состојба.
Албански: shkrihet
(се топи) Слабее бавно, постепено од мака, тага и сл.
Албански: dobësohet
Употреба: Преносно значење
(се топи) Го опфаќа наполно некое чувство.
Албански: shkrihet
Употреба: Преносно значење
(се топи) За нешто многу вкусно.
Албански: shkrihet
Употреба: Преносно значење