melon - онтологија

бадатка повеќе

мн. бадатки
Вид збор: Именка, женски род
диња
Употреба: Ботаника

бадемка повеќе

мн. бадемки
Вид збор: Именка, женски род
Bид диња чие јадро (со семето) лесно се одвојува.
Албански: bakërkë, lloj pjepëri
Употреба: Ботаника , Гастрономија

бостан повеќе

мн. бостани
Вид збор: Именка, машки род
Општ назив за дињи и лубеници.
Албански: bostan
Употреба: Ботаника

диња повеќе

мн. дињи
Вид збор: Именка, женски род
Едногодишно растение и неговиот плод, месест и сочен со сладок вкус.
Латински: Cucumis mеlо Албански: pjepër
Употреба: Ботаника , Гастрономија

карпуз повеќе

мн. карпузи
Вид збор: Именка, машки род
лубеница
Турски: karpuz Албански: shalqi
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор , Гастрономија

коравица повеќе

мн. коравици
Вид збор: Именка, женски род
Вид диња со дебела кора.
Албански: lloj pjepëri
Употреба: Ботаника

пепон повеќе

Вид збор: Именка, машки род
диња
Употреба: Дијалектен збор