lobby - онтологија

лоби повеќе

мн. лобија
Вид збор: Именка, среден род
Влијателна група луѓе или заедница кај членовите на парламентот или на некое гласачко тело.
Албански: lobi
Употреба: Политика
Просторија пред влезот во сала во британскиот или американскиот парламент, каде што пратениците се среќаваат со различни граѓански или други групи.
Албански: lobi
Употреба: Архитектура и градба

лобира повеќе

лобираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Дејствува, работи како лоби во јавниот живот или во парламентот.