ligature - онтологија

лигатура повеќе

мн. лигатури
Вид збор: Именка, женски род
Конец за подврзување на крвните садови кај операциите.
Албански: ligaturë, pe
Употреба: Медицина
Две или повеќе букви претставени со еден писмен знак.
Албански: dy ose më tepër shkronja të paraqitura me një shenjë
Употреба: Лингвистика
Лак, спојница на два тона кај нотното писмо.
Албански: hark
Употреба: Музика и танц
Метал што се додава на среброто и златото заради подобрување на нивните својства.
Албански: legurë, metal që i shtohet arit dhe argjendit
Употреба: Технологија