life - онтологија

живејачка повеќе

мн. живејачки
Вид збор: Именка, женски род
живот, живеење
Употреба: Разговорно

живот повеќе

мн. животи
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Биолошки облик на постоење и движење на материјата, настанат на определена етапа од нејзиниот развој.
Албански: jetë
(едн.) Физиолошка состојба на живите организми од раѓањето до смртта (често во затврдени изрази со глаголите: даде, положи, одземе, изгуби).
(едн.) Израз на физичка и духовна сила, животност, живост.
(едн.) Начин на живеење, постоење, врзан за определени услови, обичаи и сл.
(едн.) Организација, начин на постоење и дејствување на некој систем.
(едн.) Реалниот свет во којшто суштествува човекот.

свет повеќе

мн. светови
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Животот на луѓето, општествената стварност, век.

судбина повеќе

мн. судбини
Вид збор: Именка, женски род
животен пат
Албански: fat