liberalism - онтологија

либерализам повеќе

(едн.) либерализмот
Вид збор: Именка, машки род
Движење и доктрина што како оcновни вредности на општествено-политичкото и економското уредување ги истакнува идеите за граѓанско општество на верска толеранција, индивидуална слобода на мислење и јавно искажување, право на сопственост и слободен натпревар во економските активности, самостојност на законодавната и судската власт во однос на извршната.
Албански: liberalizëm
Употреба: Политика
Слободоумни, либерални идеи, начела и сфаќања.
Албански: liberalizëm

слободарство повеќе

(едн.) слободарството
Вид збор: Именка, среден род
Поборништво за слобода.
Примери:
Слободарството на студентите.