letter - онтологија

буква повеќе

мн. букви
Вид збор: Именка, женски род
Знак со кој се означуваат одделните гласови во јазикот.
Албански: shkronjë

дописка повеќе

мн. дописки
Вид збор: Именка, женски род
Кратка статија или белешка во весник во која се соопштува за некој актуелен настан.

книга повеќе

мн. книги
Вид збор: Именка, женски род
писмо
Албански: letër
Употреба: Разговорно

писмо повеќе

мн. писма
Вид збор: Именка, среден род
Напишан текст пратен на друг за да му се соопшти нешто.
Албански: letër
Писмо што се објавува во печатот.
Албански: letër zyrtare
(мн. писма) букви
Албански: shkronja
Употреба: Архаизам

писмуле повеќе

Вид збор: Именка, среден род
писмо

слово повеќе

мн. слова
Вид збор: Именка, среден род
буква
Албански: shkronjë
Употреба: Дијалектен збор