lengthen - онтологија

издолжи повеќе

издолжат
Вид збор: Глагол, свршен
Продолжи, направи да биде подолго од порано.
Албански: zgjat

истегне повеќе

истегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Со тегнење направи нешто да биде подолго.
Албански: zgjas

одолжи повеќе

одолжат
Вид збор: Глагол, свршен
Повеќе од очекуваното временски продолжи извршување на некоја работи, одложи повеќе пати.
Албански: zgjatë

поодолжи повеќе

Види и: одолжи (св.)
поодолжат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поодолжи) Потрае подолго.
Албански: zgjat, anuloj

продолжи повеќе

продолжат
Вид збор: Глагол, свршен
(се продолжи, само во 3 л.) Стане подолг, трае подолго.
Албански: zgjëron

раздолжи повеќе

раздолжат
Вид збор: Глагол, свршен
развлече
Албански: zgjas
(се раздолжи) се развлече
Албански: zgjas

раздолжува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
Се раздолжува, се развлекува.
Албански: zgjatet