left - онтологија

влево повеќе

Вид збор: Прилог
По левата страна, на лево.

лев повеќе

леви
Вид збор: Придавка
Што се наоѓа на страната на срцето, што е на спротивната страна од десната.
Латински: laevus
Што е политички либерален, левичарски.

левица повеќе

мн. левици
Вид збор: Именка, женски род
левата рака
Албански: e majta
Употреба: Анатомија
Политичка страна на парламент што е полиберална, порадикална од другите, што се залага за општествени промени во полза на пошироките слоеви од народот.
Албански: e Majta
Употреба: Политика

лево повеќе

Вид збор: Прилог
Што се врши на левата страна.

налево повеќе

Вид збор: Прилог
Влево, на лева страна.