leaden - онтологија

куршумлија повеќе

мн. куршумлии
Вид збор: Придавка
(немен. по род) Покриен со олово, оловен.

оловен повеќе

оловниот
Вид збор: Придавка
Што содржи олово.
Албански: me plumb
Што е направен, изработен од олово.
Албански: plumbi, prej plumbi
Што е тежок како олово, што има боја на олово.
Албански: si plumb
Употреба: Преносно значење
Како составен дел на синтагми во називи на хемиски легури; означува дека оловото е составен дел на таа легура.
Албански: plumbi
Употреба: Хемија

оловно повеќе

Вид збор: Прилог
Како олово, тешко.