language - онтологија

збор повеќе

мн. зборови
Вид збор: Именка, машки род
јазик
Албански: gjuhë
Употреба: Преносно значење

јазик повеќе

мн. јазици
Вид збор: Именка, машки род
Систем од гласовни, речнички и граматички средства и правила што им служи на луѓето за изразување на своите мисли и чувства во меѓусебното општење.
Албански: gjuhë
Употреба: Лингвистика
Секој таков систем, изделен од другите, како средство за општење на определена општествена заедница.
Албански: gjuhë
Употреба: Лингвистика
Севкупност од изразни средства и карактеристики на определена општествена група, професија, во определена епоха, литературен вид, во творештвото на определен писател и сл.
Албански: gjuhë
Употреба: Лингвистика
Начин на изразување и однос во изборот на изразните средства.
Албански: gjuhë
Употреба: Лингвистика
Систем од договорени знаци (звуци, сигнали, гестови) што пренесуваат информација.
Албански: gjuhë
Употреба: Лингвистика

реч повеќе

(едн.) речта
Вид збор: Именка, женски род
Јазикот како средство за општење.
Албански: gjuhë