inspire - онтологија

вдахне повеќе

вдахнат
Вид збор: Глагол, свршен
Разбуди, оживее во некого нешто, некакво чувство, мисла.
Албански: inspiroj, frymëzoj
Употреба: Преносно значење

вознесе повеќе

вознесат
Вид збор: Глагол, свршен
Истакне, искаже голема пофалба.
Албански: frymëzoj, lavdëroj
Употреба: Книжевен збор

воодушеви повеќе

воодушеват
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика силна возбуда, занес, восхит.
Албански: frymëzoj

восхити повеќе

восхитат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика восхит кај некого, воодушеви, занесе.
Албански: frymëzoj, magjeps

загрее повеќе

загреат
Вид збор: Глагол, свршен
(се загрее) се воодушеви, се заинтересира
Албански: frymëzoj
Употреба: Преносно значење

инспирира повеќе

инспирираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Поттикне, поттикнува, служи како инспирација.

окрили повеќе

окрилат
Вид збор: Глагол, свршен
Исполни со полет, надеж, воодушеви.

пали повеќе

палат
Вид збор: Глагол, несвршен
воодушевува
Албански: më kall, frymëzon
Употреба: Преносно значење

раководи повеќе

раководат
Вид збор: Глагол, несвршен
вдахновува, инспирира, упатува.
Албански: inspiron, drejton, frymëzon
Примери:
Само таа идеја ме раководеше.