inquisition - онтологија

инквизиција повеќе

(едн.) инквизицијата
Вид збор: Именка, женски род
Средновековен католички духовен суд што ги прогонувал и жестоко ги казнувал еретиците.
Албански: inkvizicion
Употреба: Историја
Испитување на обвинет со примена на сурови методи.
Албански: inkvizicion
Употреба: Преносно значење