injure - онтологија

исече повеќе

Види и: сече (несв.)
исечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се исече) се повреди
Албански: pres, lëndoj

испосакати повеќе

испосакатат
Вид збор: Глагол, свршен
Осакати некого во голема мера, осакати многумина.
Албански: sakatoj, dëmtoj

окрвави повеќе

окрвават
Вид збор: Глагол, свршен
Повреди предизвикувајќи крвавење.
Албански: u bë me gjak
Употреба: Медицина

осакати повеќе

осакатат
Вид збор: Глагол, свршен
(се осакати)
Албански: sakatohem

повреди повеќе

повредат
Вид збор: Глагол, свршен
Нанесе некому телесна повреда.
Албански: lëndim
Употреба: Медицина
(се повреди) Си нанесе телесна повреда.
Албански: lëndoj
Употреба: Медицина

пресече повеќе

Види и: сече (несв.)
пресечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се пресече) Се повреди со сечење.
Албански: lëndoj

разбие повеќе

разбијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разбие) Повреди некој дел на своето тело при удар.
Албански: lëndoj

убие повеќе

убијат
Вид збор: Глагол, свршен
повреди
Албански: vras, lëndoj