indicative - онтологија

индикатив повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Изразен начин кај глаголите.
Употреба: Лингвистика

индикативен повеќе

индикативниот
Вид збор: Придавка
Што укажува на нешто, што означува нешто, што дава индикација.

показателен повеќе

показателниот
Вид збор: Придавка
Што покажува, што дава добра информација.