humanism - онтологија

хуманизам повеќе

(едн.) хуманизмот
Вид збор: Именка, машки род
Прогресивно движење во 14-15 век проникнато со почитување на човечкото достоинство односно ослободување од оковите на феудализмот и католицизмот.
Албански: humanizëm
Употреба: Историја , Филозофија
Однос кон луѓето проникнат со љубов и почитување на човечкото достоинство.
Албански: humanizëm
Примери:
Хуманизмот на нашата револуција.