howl - онтологија

вие повеќе

вијат
Вид збор: Глагол, несвршен
За животно (волк, пес) - издава силен, продолжителен глас.
Албански: uluron
Ветар, инструмент што произведува звук.
Албански: ushton
Употреба: Преносно значење

виеж повеќе

мн. виежи
Вид збор: Именка, машки род
Виење, завивање на волк или куче.

виј повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
завивање
Употреба: Поетски збор

вој повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
виеж, виење
Употреба: Поетски збор

грохот повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Застрашувачки или тажен глас.
Српски: грохот

грохоти повеќе

грохотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Завивање, испуштање застрашувачки или тажни гласови.
Српски: грохотити
Употреба: Дијалектен збор

завива повеќе

Види и: завие (св.)
завиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Почне да вие.
Албански: uluron

завие повеќе

Види и: завива (несв.)
завијат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да вие.
Албански: ulëroj

повие повеќе

повијат
Вид збор: Глагол, свршен
Вие малку, кратко време.
Албански: ulërij