house - онтологија

дом повеќе

мн. домови
Вид збор: Именка, машки род
Установа, управа за некоја општествена потреба и зградата во која е сместена.
Албански: institucion
Употреба: Административен термин
Едно од двете тела што го сочинуваат собранието во некои земји.
Албански: dhomë
Употреба: Административен термин

домашен повеќе

домашни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на домот, на семејството.
Албански: shtëpijak
Што се носи, се употребува само дома.
Албански: shtëpi

задоми повеќе

задомат
Вид збор: Глагол, свршен
Создаде дом, живеалиште.
Албански: shtëpi

куќа повеќе

мн. куќи
Вид збор: Именка, женски род
Градба со ѕидови и покрив што служи за живеење.
Албански: shtëpi
Употреба: Архитектура и градба
установа, претпријатие, фирма
Албански: firmë
Употреба: Економија , Преносно значење

куќи повеќе

куќат
Вид збор: Глагол, несвршен
Обезбедува, снабдува што е потребно за живеење во куќата.
Албански: shtëpi
(се куќи) Живее во куќа, стопанисува.
Албански: shtëpi

куќиште повеќе

мн. куќишта
Вид збор: Именка, среден род

окуќи повеќе

окуќат
Вид збор: Глагол, свршен
створи куќа, створи дом