horseshoe - онтологија

ков повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Плочи и клинци за потковување коњи.
Албански: pllaka dhe gozhda për mbathje kuajsh

петало повеќе

мн. петала
Вид збор: Именка, среден род
поткова

плоча повеќе

мн. плочи
Вид збор: Именка, женски род
Поткова кај коњот.
Албански: pllakë patkue

поткова повеќе

мн. поткови
Вид збор: Именка, женски род
Полукружна железна плочка што се кове одоздола на копитото од коњ, мазга, магаре и служи за заштита од повреда и лизгање
Албански: patkue

потковица повеќе

мн. потковици
Вид збор: Именка, женски род
поткова
Албански: patkua