honour - онтологија

бакари повеќе

бакарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Почитува, цени некого или нешто.
Употреба: Разговорно

висост повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Со додатокот Ваша, при обраќање кон личност од висок ранг.

забакари повеќе

забакарат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да бакари.
Употреба: Разговорно

икрам повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
почитување, чест
Турски: ikram
Употреба: Разговорно

ифтибар повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
чест, почитување
Турски: itibar
Употреба: Архаизам

метанија повеќе

мн. метании
Вид збор: Именка, женски род
Голема чест за некого, претерана грижа и иcполнување желби, обично за некој големец.
Албански: nderim, përulje
Употреба: Преносно значење

награди повеќе

наградат
Вид збор: Глагол, свршен
Додели, даде награда.
Албански: shpërblej

намуз повеќе

мн. намузи
Вид збор: Именка, машки род
образ, чест, чесност
Турски: namus
Употреба: Архаизам

образ повеќе

мн. образи
Вид збор: Именка, машки род
чест, здобиена почит
Албански: nder
Употреба: Преносно значење

одликува повеќе

одликуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде некому признание, награда.
Албански: dekoroj

одличие повеќе

мн. одличија
Вид збор: Именка, среден род
одликување
Албански: çmim, shpërblim
Употреба: Архаизам

почест повеќе

мн. почести
Вид збор: Именка, женски род
Јавно изразена чест или признание.

почести повеќе

почестат
Вид збор: Глагол, свршен
Искаже почит, почест.
Албански: nderoj

почит повеќе

(едн.) почитта
Вид збор: Именка, женски род
Чувство на уважување кон некого.
Албански: respekt, nderim

почитува повеќе

почитуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чувствува, изразува почит.
Албански: nderoj, respektoj

слави повеќе

слават
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави некого славен, истакнува нечија вредност.
Албански: feston, kremton
Примери:
Го славеле како голем мајстор.

уважи повеќе

уважат
Вид збор: Глагол, свршен
почитува, цени

удостои повеќе

удостојат
Вид збор: Глагол, свршен
Покаже достоинство кон некого со нешто.
Албански: nderoj

удостојува повеќе

Види и: удостои (св.)
удостојуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
удостои
Албански: nderoj

укаже повеќе

укажат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) Даде чест, почит.
Албански: nderoj

хонорира повеќе

хонорираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Оддаде, оддава почест.
Албански: honoroj, shpërblej

част повеќе

Види и: чест (ж.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
чест

чест повеќе

(едн.) честа
Вид збор: Именка, женски род
Целокупност од морални особини, сврзани со достоинството на човека, со неговото добро име во општеството.
Албански: nder
Пројава на особено внимание, почит, признание.
Албански: nder

чести повеќе

честат
Вид збор: Глагол, несвршен
Укажува чест.
Албански: nderoj, respektoj