hair - онтологија

влакно повеќе

мн. влакна
Вид збор: Именка, среден род
Израсток во форма на тенка нишка на некои делови кај човекот и животните.
Албански: qime

волна повеќе

мн. волни
Вид збор: Именка, женски род
Густо израснати влакна по некои делови од човечкото тело или на целото тело.
Албански: lesh
Употреба: Анатомија

коса повеќе

мн. коси
Вид збор: Именка, женски род
Cите влакна на главата кај човекот.
Албански: flokë
Употреба: Анатомија

косица повеќе

мн. косици
Вид збор: Именка, женски род
коса
Албански: floku
Употреба: Деминутив

косиште повеќе

мн. косишта
Вид збор: Именка, среден род
коса
Албански: floku
Употреба: Аугментатив

косма повеќе

мн. косми
Вид збор: Именка, женски род
влакно
Албански: qime
Употреба: Дијалектен збор
коса
Албански: qime flokësh
Употреба: Дијалектен збор