flood - онтологија

напливне повеќе

напливнат
Вид збор: Глагол, свршен
Надојде, се појави во голем број.
Албански: v[rshoj
Употреба: Преносно значење

натекува повеќе

Види и: натече (св.)
натекуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
натече

плавење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
поплава
Албански: vërshon, shpërlan
Употреба: Дијалектен збор

плави повеќе

плават
Вид збор: Глагол, несвршен
плави, поплавува (земја)
Албански: vërshoj

плима повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Надигање на чувства и др.
Албански: vërshim, rrëke
Употреба: Преносно значење

поплави повеќе

поплават
Вид збор: Глагол, свршен
За река, езеро - се излие преку брегот и ги прекрие околните места.
Албански: vërshoj

потопи повеќе

потопат
Вид збор: Глагол, свршен
(се потопи) Влезе во вода со дел или со целото тело.
Албански: mbuloj

преплави повеќе

преплават
Вид збор: Глагол, свршен
Покрие, исполни површина на нешто со вода.
Албански: vërshoj

џрџа повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
Обилно тече, обилно извира, грга, блика.
Турски: çırçır