farmer - онтологија

земјоделец повеќе

мн. земјоделци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се занимава со обработка на земјата како главно занимања.
Употреба: Земјоделство

полјоделец повеќе

мн. полјоделци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се занимава со обработка на земја.
Употреба: Земјоделство

ратај повеќе

мн. ратаи
Вид збор: Именка, машки род
земјоделец, селанец

ратајка повеќе

мн. ратајки
Вид збор: Именка, женски род
селанка, земјоделка

ратеј повеќе

Види и: ратај (м.)
мн. ратеи
Вид збор: Именка, машки род
ратај

селанец повеќе

мн. селани
Вид збор: Именка, машки род
Човек од село.
Албански: fshatar, katundar
Примери:
Селанец и селанка, граѓани и селани.

фармер повеќе

мн. фармери
Вид збор: Именка, машки род
Земјоделец, сопственик на земјоделски имот, фарма.
Употреба: Земјоделство

чифлигар повеќе

мн. чифлигари
Вид збор: Именка, машки род
Селанец, земјоделски работник што работи на чифлиг.
Турски: çiftçi
Употреба: Земјоделство , Историја

чифчија повеќе

мн. чифчии
Вид збор: Именка, машки род
земјоделец, орач
Албански: bujk
Употреба: Земјоделство , Историја