enrich - онтологија

богатее повеќе

(се) богатеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува сѐ побогат.

богати повеќе

богатат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави да биде богат.
Албански: pasurohem

забогатее повеќе

Види и: забогати (св.)
(се) забогатеат
Вид збор: Глагол, свршен
се забогати

забогати повеќе

Види и: богати (несв.)
(се) забогатат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане богат.

збогати повеќе

збогатат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да стане богат со пари, со материјални блага.
Албански: pasuroj
Подобри, прошири, унапреди нешто.
Албански: pasuroj
Употреба: Преносно значење
(се збогати) Стане богат.
Албански: pasurohem

обогати повеќе

(се) обогатат
Вид збор: Глагол, свршен
се збогати

опари повеќе

опарат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да стекне пари.
Турски: para Албански: pasuroj, bëhem me para
Употреба: Разговорно
(се опари) Се стекне со пари, дојде до пари.
Турски: para Албански: pasurohem
Употреба: Разговорно

позбогати повеќе

Види и: збогати (св.)
позбогатат
Вид збор: Глагол, свршен
Се збогати во поголема мера, уште повеќе.

пообогати повеќе

Види и: позбогати (св.)
пообогатат
Вид збор: Глагол, свршен
позбогати

разубави повеќе

разубават
Вид збор: Глагол, свршен
За живот - направи да стане побогат.
Албански: zbukuroj, përmirësoj
Употреба: Преносно значење