engine - онтологија

блок повеќе

мн. блокови
Вид збор: Именка, машки род
Централен дел од мотор со внатрешно согорување.
Албански: bllok
Употреба: Технологија

двигател повеќе

мн. двигатели
Вид збор: Именка, машки род
Машина што користи некаков вид енергија за движење на други машини или превозни средства.
Албански: shtytës, motor

душа повеќе

мн. души
Вид збор: Именка, женски род
Тој што е главен двигател во нешто.
Албански: shpirt, motor
Употреба: Преносно значење

мотор повеќе

мн. мотори
Вид збор: Именка, машки род
Машина што ја претвора енергијата во механичка работа (обично за машини кои се движат со согорување на нафтени деривати или со електрична енергија).
Албански: motor
Движечка сила (сила што поттикнува).
Албански: motor
Употреба: Преносно значење