embitter - онтологија

загорчи повеќе

Види и: горчи (несв.)
загорчат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува горчлив вкус од нешто.
Албански: idhëtoj
Употреба: Гастрономија
Предизвика некому тешкотија, мачнотија, непријатност.
Албански: idhëtoj
Употреба: Преносно значење

збигороса повеќе

Види и: бигороса (св.)
збигоросаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане полн со јад, мака.
Албански: shtangoj, zehëroj
Употреба: Преносно значење

згорчи повеќе

згорчат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да горчи.
Албански: dëshproj
Употреба: Гастрономија
ми (ти, му...) Одеднаш почувствува горчлив вкус.
Албански: zeheroj
Употреба: Гастрономија
(се згорчи) Стане горчлив.
Албански: zeheroj

огорчи повеќе

огорчат
Вид збор: Глагол, свршен
Налути, навреди некого.
Албански: hidhëroj
Употреба: Преносно значење

озлоби повеќе

озлобат
Вид збор: Глагол, свршен
Исполни со злоба, со гнев и горчина.
Албански: hidhëroj, pezmatoj

пелиноса повеќе

пелиносат
Вид збор: Глагол, свршен
(се пелиноса) Да биде огорчен.
Албански: zeheroj
Употреба: Преносно значење , Разговорно