ear - онтологија

уво повеќе

мн. уши
Вид збор: Именка, среден род
Орган на слухот кај човек и кај животно.
Албански: vesh
Употреба: Анатомија
Способност за слушање, слух.
Албански: dëgjim
Употреба: Медицина
Надворешниот дел од увото.
Албански: vesh
Употреба: Анатомија
(обично во мн.) дупка на игла
Албански: vrimë

увце повеќе

мн. увциња
Вид збор: Именка, среден род
уво
Албански: vesh
Употреба: Анатомија , Деминутив

уше повеќе

Види и: увце (ср.)
Вид збор: Именка, среден род
увце
Употреба: Деминутив