dull - онтологија

заматен повеќе

Види и: замати (св.)
заматени
Вид збор: Придавка
За поглед, око - што е матен, нејасен.

затапен повеќе

затапениот
Вид збор: Придавка
Што станал умствено тап.

затапи повеќе

Види и: тапи (несв.)
затапат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане ограничено, недоволно изразно.
Албански: topit
Употреба: Преносно значење
Стана тап.
Албански: topitem
Употреба: Преносно значење

истапи повеќе

истапат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде тапо.
Албански: heq shkëlqim
Стане глупав.
Албански: budallë
Употреба: Преносно значење
(се истапи) Стане тап.
Албански: budallë

матен повеќе

матни
Вид збор: Придавка
Тажен, несреќен, без сјај.
Албански: i plogët, i mërzitur

матов повеќе

матовиот
Вид збор: Придавка
мат

недоветен повеќе

недоветниот
Вид збор: Придавка
Што тешко ги сфаќа, ги разбира работите, што тешко се снаоѓа, не се досетува.

окорави повеќе

(се) окорават
Вид збор: Глагол, свршен
Стане нечувствителен.
Албански: i pandjeshëm

празен повеќе

празни
Вид збор: Придавка
За поглед, очи - што е безизразен.
Албански: bosh

празно повеќе

Вид збор: Прилог
безизразно, тапо

сувопарен повеќе

сувопарни
Вид збор: Придавка
Кој е без живост, без изразност.
Примери:
Сувопарна песна.

сувопарно повеќе

Вид збор: Прилог
суво

тап повеќе

тапи
Вид збор: Придавка
За звук, глас - не звучен, не остар, глув.
Албански: i shurdhët
Употреба: Преносно значење
За болка или друг усет.
Албански: e mbytur
Употреба: Медицина , Преносно значење
За умот или за сетилните органи - недоволно развиен, недоволно восприемлив.

тапо повеќе

Вид збор: Прилог
(за човек, поглед, изрази) безизразно, со апатија
Примери:
Тој ме погледна тапо.

тапоглав повеќе

тапоглави
Вид збор: Придавка
тап, глупав, тапоумен

штрб повеќе

Вид збор: Придавка
На кој му е откршено некое парче од работ, по сечилото.