dualism - онтологија

дуализам повеќе

(едн.) дуализмот
Вид збор: Именка, машки род
Истовремено постоење на два елемента или принципа, најчесто спротивни.
Албански: dualizëm
Филозофско, религиозно или политичко сфаќање според кое дадена целина претставува двојство на два спротивни принципа (на пр. духовна и материјална супстанција, душа и тело, добро и зло, светлина и темнина).
Албански: dualizëm
Употреба: Филозофија