dogma - онтологија

догма повеќе

мн. догми
Вид збор: Именка, женски род
Верско начело што верниците треба да го прифатат без никаква критика како апсолутно вистинито.
Албански: dogmë
Употреба: Црковен термин
Мислење, теорија што се прифаќа како апсолутна вистина без критичко проверување; цврсто изложено мислење или тврдење без докази.
Албански: dogmë
Употреба: Преносно значење