decide - онтологија

децидира повеќе

децидираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Реши, решава; пресуди, пресудува нешто.

досуди повеќе

Види и: суди (несв.)
досудат
Вид збор: Глагол, свршен
Во спортот - при натпревар, даде знак за прекршок и сл.
Албански: shqiptoj
Употреба: Спорт

накани повеќе

наканат
Вид збор: Глагол, свршен
(се накани) Се реши на нешто по извесно колебање, премислување.
Албански: vendos

одлучи повеќе

(се) одлучат
Вид збор: Глагол, свршен
Донесе одлука, реши нешто.
Албански: vendosi

отсуди повеќе

отсудат
Вид збор: Глагол, свршен
реши, одлучи
Албански: vendos

пресече повеќе

Види и: сече (несв.)
пресечат
Вид збор: Глагол, свршен
Пресуди, разреши спор, одлучи.
Албански: vendos

пресуди повеќе

пресудат
Вид збор: Глагол, свршен
Решително се искаже, реши при постоење повеќе мислења, при двоумење.
Албански: vendos

рече повеќе

речат
Вид збор: Глагол, свршен
реши, се накани
Албански: vendos
Употреба: Разговорно

решава повеќе

Види и: реши (св.)
(се) решаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) одлучува

реши повеќе

решат
Вид збор: Глагол, свршен
По обмислување определи како да постапи.
Албански: vendos
Донесе решение за некого или нешто.
Албански: vendos
(само во 3. л.) - Определи исходот на нешто.
Албански: vendos
(се реши) Се одлучи, донесе некое решение; осмели се нешто да направи.
Албански: vendos