cross - онтологија

вкрсти повеќе

вкрстат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто, врзе во форма на крст.
Албански: kryqëzoj
(се вкрсти) Се постави, се наоѓа поставено едно преку друго во форма на крст.
Албански: kryqëzohet

докрсти повеќе

Види и: крсти (св. и несв.)
(се) докрстат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане со крстење.
Употреба: Религија

закрсти повеќе

(се) закрстат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се крсти.
Употреба: Црковен термин

испрекрсти повеќе

Види и: прекрсти (св.)
испрекрстат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, стави нешто во крст, прекрсти, вкрсти повеќе пати.
Албански: kryqëzoj
(се испрекрсти) Се вкрсти во голема мера.
Албански: kryqëzohet
(се испрекрсти) Се прекрсти повеќепати.
Албански: kryqëzohem

крст повеќе

мн. крстови
Вид збор: Именка, машки род
Симбол на христијанската религија во облик на подолг вертикален и пократок хоризонтален крак што се сечат под прав агол.
Албански: kryq
Употреба: Религија
Молитвен знак на христијаните со десната рака во облик на крст.
Албански: kryqëzim
Употреба: Преносно значење , Црковен термин
Знак или предмет во облик на крст.
Албански: kryq

крстење повеќе

мн. крстења
Вид збор: Именка, среден род
(глаг. им.) Правење крстен знак.
Албански: kryqëzim

крсти повеќе

крстат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Прави крст со рака, прави крстен знак над некого.
Албански: kryqëzim
Употреба: Црковен термин
(се крсти) Мине низ обред на крштавање.
Албански: kryqëzoj
Употреба: Црковен термин
(се крсти) Прави крстен знак.
Албански: kryqëzoj
Употреба: Црковен термин

крстина повеќе

мн. крстини
Вид збор: Именка, женски род
крст
Албански: kryq

крстоса повеќе

крстосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави нешто во облик на крст.
Албански: kryqëzoj
Спои животни или растенија од различни видови (за добивање хибриди).
Албански: hibridizoj
Употреба: Биологија

мине повеќе

минат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
преминува, преоѓа
Албански: kaloj, kapërcej

напоречки повеќе

Вид збор: Прилог
попреку, нељубезно

преведе повеќе

преведат
Вид збор: Глагол, свршен
Водејќи некого преку, низ некој простор, помине, премине од една страна на друга.
Албански: kaloj, kapërcej

прекрсти повеќе

прекрстат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави на крст рака, нозе.
Албански: kryqëzoj
Направи знак во форма на крст над некого или над нешто.
Албански: kryqëzoj
Употреба: Религија
(се прекрсти) Направи крст со рацете, како обреден чин.
Албански: kryqëzoj
Употреба: Религија

пренесе повеќе

пренесат
Вид збор: Глагол, свршен
Премести некого или нешто од едно место на друго или преку нешто (река, граница).
Албански: mbart

преплете повеќе

преплетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се преплете) Меѓусебно се поврзе, се измеша.
Албански: përzihet, ngatërrohet
Употреба: Преносно значење

пресече повеќе

Види и: сече (несв.)
пресечат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине по најкусиот пат.
Албански: kaloj
Помине пред некого.
Албански: kaloj
Помине на другата страна.
Албански: kaloj
(се пресече) За линии, патишта и сл. - минува еден преку друг.
Албански: kaloj

престапи повеќе

престапат
Вид збор: Глагол, свршен
Стапи со чекор преку нешто (линија, праг), премине преку нешто.
Албански: shkel, kapërcej

реш повеќе

Вид збор: Придавка
Добро печен, кој крцка.
Албански: i pjekur, i rreshkur
Употреба: Гастрономија

скрсти повеќе

скрстам
Вид збор: Глагол, свршен
Постави на крст - обично раце, нозе.
Примери:
Ги скрсти рацете на гради