crime - онтологија

беззаконие повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
злодело, насилство, незаконитост

злодејание повеќе

Види и: злосторство (ср.)
мн. злодејанија
Вид збор: Именка, среден род
злосторство
Употреба: Архаизам

злодејство повеќе

мн. злодејства
Вид збор: Именка, среден род
злосторство
Употреба: Архаизам

злодело повеќе

мн. злодела
Вид збор: Именка, среден род
злосторство
Употреба: Книжевен збор

злосторништво повеќе

Види и: злосторство (ср.)
мн. злосторништва
Вид збор: Именка, среден род
злосторство

злосторство повеќе

мн. злосторства
Вид збор: Именка, среден род
Најтежок престап, најтешко кривично дело (убиство, разбојништво, предавство, тероризам).
Албански: fajësi, krim
Употреба: Правда

злочин повеќе

мн. злочини
Вид збор: Именка, машки род
злосторство
Албански: krim
Употреба: Правда

криминал повеќе

(едн.) криминалот
Вид збор: Именка, машки род
Кривично дело, вршење противзаконски работи со лоши последици за општеството.
Албански: krim
Употреба: Правда

криминален повеќе

криминалниот
Вид збор: Придавка
Што е со криминалистичка содржина.
Албански: kriminalistik
Употреба: Разговорно

престап повеќе

мн. престапи
Вид збор: Именка, машки род
најтешко кривично дело
Албански: krim