cricket - онтологија

жеже-пече повеќе

Вид збор: Сложенка
Инсект што создава нежни звуци слични на чрчорење; полски штурец.
Употреба: Зоологија

жужален повеќе

Види и: жужалец (м.)
мн. жужалени
Вид збор: Именка, машки род
жужалец
Употреба: Дијалектен збор

жужалец повеќе

мн. жужалци
Вид збор: Именка, машки род
Инсект што испушта остри звуци.
Латински: Gryllus campestris
Употреба: Зоологија

крикет повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Популарен спорт во Велика Британија и нејзините некогашни колонии.
Употреба: Спорт

свирец повеќе

мн. свирци
Вид збор: Именка, машки род
жужалец, црцорец
Латински: Gryllus campestris Албански: cinxër, cicërrues
Употреба: Зоологија

скрежец повеќе

мн. скрешци
Вид збор: Именка, машки род
штурец, црцорец
Латински: Gryllus
Употреба: Зоологија

цицингарец повеќе

мн. цицингарци
Вид збор: Именка, машки род
црцорец

црвек повеќе

мн. црвеци
Вид збор: Именка, машки род
црцорец, штурец

цркавец повеќе

Види и: црцорец (м.)
мн. цркавци
Вид збор: Именка, машки род
црцорец

штурец повеќе

мн. штурци
Вид збор: Именка, машки род
Скакулец, полски штурец.
Латински: Gryllus campestris
Употреба: Зоологија

штурче повеќе

мн. штурчиња
Вид збор: Именка, среден род
штурец