cough - онтологија

бува повеќе

буваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кашла силно.
Албански: kollitet
Употреба: Преносно значење

бувта повеќе

бувтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кашла силно.
Албански: kollitet
Употреба: Медицина , Преносно значење

буфта повеќе

(се) буфтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Силно кашла.
Албански: kollitet

закашла повеќе

(се) закашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да кашла.

изискашла повеќе

Види и: искашла (св.)
(се) изискашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се искашла доволно.

изнакашла повеќе

Види и: искашла (св.)
(се) изнакашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се накашла многу, во голема мера.

искашла повеќе

искашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Со кашлање исфрли нешто од грлото и од душникот.
Албански: kollit
(се искашла) Со кашлање прочисти грло и душник.
Албански: kollit

кашла повеќе

кашлаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Силно и со карактеристичен звук исфрла воздух од белите дробови, обично при надразнување на слузницата од дишните органи.
Албански: kollë
Употреба: Медицина
Произведува звук сличен на кашлица.
Албански: kollitet
Употреба: Преносно значење

накашла повеќе

(се) накашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се искашла малку, тивко.
Албански: kollit shumë
Кашла многу, подолго време, се изнакашла.
Албански: kollit shumë

подзакашла повеќе

(се) подзакашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се закашла малку, во некоја мера.

поднакашла повеќе

Види и: накашла (св.)
(се) поднакашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се понакашла малку.

покашла повеќе

Види и: кашла (несв.)
покашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Кашла малку, неколку пати.

понакашла повеќе

Види и: поднакашла (св.)
(се) понакашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се накашла малку.

поткашла повеќе

Види и: накашла (св.)
(се) поткашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
накашла

поткашлува повеќе

поткашлуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кашла малку, одвреме-навреме.

прокашла повеќе

Види и: кашла (несв.)
прокашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да кашла.
Албански: kollitet
Кашла кратко време.
Албански: kollitet shkurt

раскашла повеќе

Види и: кашла (несв.)
(се) раскашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да кашла.

раскашлува повеќе

Види и: раскашла (св.)
(се) раскашлуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раскашла

скашла повеќе

Види и: кашла (несв.)
(се) скашлаат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш се закашла.
Примери:
Се скашла пред него.

скашлува повеќе

Види и: скашла (св.)
(се) скашлуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) скашла