corrosion - онтологија

корозија повеќе

(едн.) корозијата
Вид збор: Именка, женски род
Разјадување на карпите и на минералите под хемиско влијание на водата.
Албански: korozion
Употреба: Геологија
Нагризување на металните површини под дејство на влага, хемикалии од атмосферата итн.
Албански: korozion
Употреба: Хемија
Разорување на ткивото поради гноење или дејcтво на отровни материи.
Албански: korozion
Употреба: Медицина

рѓање повеќе

Види и: рѓа (ж.)
Вид збор: Именка, среден род
рѓосување

рѓосување повеќе

Види и: рѓосува (несв.)
рѓосувањето
Вид збор: Именка, среден род
’рѓосува