comrade - онтологија

другар повеќе

мн. другари
Вид збор: Именка, машки род
Збор за обраќање во комунистичка партија и во некои други политички организации.
Албански: shok
Употреба: Политика
Општ назив за обраќање (кон името, презимето, звањето) од времето на ослободителното движење и на социјалистичкото уредување (до 1990).
Албански: shok
Употреба: Историја , Разговорно

пријател повеќе

мн. пријатели
Вид збор: Именка, машки род
Приврзаник, поддржувач на некого или нешто.
Албански: partner

сомисленик повеќе

мн. сомисленици
Вид збор: Именка, машки род
Човек што има еднакви мисли, погледи, убедувања со некого.
Албански: bashkmendimtar
Примери:
Ние сме сомисленици.
приврзаник, соучесник
Албански: mnështetës
Примери:
Партиски сомисленици.