complicate - онтологија

замрси повеќе

замрсат
Вид збор: Глагол, свршен
(се замрси) Стане нејасно, неразбирливо.
Албански: paqartë
Употреба: Преносно значење

заплетка повеќе

заплеткаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заплетка) Се збрка, се измеша.
Албански: ndërlikoj
Употреба: Преносно значење

искомплицира повеќе

Види и: комплицира (св. и несв.)
искомплицираат
Вид збор: Глагол, свршен
комплицира

исплетка повеќе

Види и: плетка (несв.)
исплеткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде сложено, усложни.
Албански: komplikoj
Употреба: Преносно значење

испреплете повеќе

испреплетат
Вид збор: Глагол, свршен
Усложни нешто.
Албански: komplikoj, ndërlikoj
Употреба: Преносно значење

компликува повеќе

компликуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи, прави нешто да биде усложнето, заплеткано.
Албански: komplikoj

комплицира повеќе

Види и: компликува (св. и несв.)
(се) комплицираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
компликува

поусложни повеќе

поусложнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да биде донекаде посложено.

проблематизира повеќе

проблематизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се проблематизира) Стане, станува проблем, се усложни, се усложнува, се комплицира.
Германски: problematisieren Албански: problematizoj, komplikoj

усложни повеќе

усложнија
Вид збор: Глагол, свршен
комплицира, замрси, отежни
Албански: komplikoj
Примери:
Тој секогаш ги усложнува работите.

усложнува повеќе

Види и: усложни (св.)
усложнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
комплицира
Албански: komplikoj
(се усложнува) се комплицира
Албански: komplikohet