colophony - онтологија

колофониум повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Цврста и проѕирно светложолта смола од иглолисни дрвја што се употребува за премачкување на струните на гудачките инструменти, за изработка на сапуни, лакови и др.
Употреба: Хемија