cellar - онтологија

визба повеќе

мн. визби
Вид збор: Именка, женски род
Просторија во куќа што се наоѓа под нивото на приземјето.
Турски: izbe
Употреба: Архитектура и градба

земник повеќе

мн. земници
Вид збор: Именка, машки род
Просторија во долниот дел на куќите за чување разни предмети.

изба повеќе

Види и: визба (ж.)
мн. изби
Вид збор: Именка, женски род
визба

керал повеќе

Види и: килер (м.)
мн. керали
Вид збор: Именка, машки род
килер

килер повеќе

мн. килери
Вид збор: Именка, машки род
Помала просторија во куќа, за чување прехранбени производи, облека и други предмети.
Германски: Keller
Употреба: Архитектура и градба

клед повеќе

мн. кледови
Вид збор: Именка, машки род
килер, подрум

потон повеќе

мн. потони
Вид збор: Именка, машки род
визба, подрум
Албански: bodrum, qilar
Употреба: Архитектура и градба

темник повеќе

мн. темници
Вид збор: Именка, машки род
поткоп, потон
Примери:
Запали свеќа да не ти дојдат во темникот.

ќерал повеќе

Вид збор: Именка, машки род
соба за остава

ќилер повеќе

Види и: килер (м.)
Вид збор: Именка, машки род
килер