car - онтологија

јагуар повеќе

мн. јагуари
Вид збор: Именка, машки род
Марка луксузен автомобил.
Албански: jaguar, makinë

кара повеќе

мн. кари
Вид збор: Именка, женски род
Кола со железни сандаци за превоз на муниција, обично артилериска.
Германски: Karre
Употреба: Воен термин

кола повеќе

мн. коли
Вид збор: Именка, женски род
Дрвено превозно средство на четири тркала, влечено од запрежен добиток.
Албански: veturë, makinë
Моторно превозно средство cо четири тркала.
Албански: makinë, veturë
Употреба: Разговорно
специјално воено возило
Албански: makinë ushtarake
Употреба: Воен термин
возило за специјални намени
Албански: makinë për shërbime speciale

количе повеќе

мн. количиња
Вид збор: Именка, среден род
кола
Албански: makinë, veturë
Употреба: Деминутив , Хипокористика
Детска играчка во форма на автомобил.
Албански: makinë, veturë

количка повеќе

мн. колички
Вид збор: Именка, женски род
кола
Албански: makinë e vogël
Употреба: Деминутив , Транспорт
Назив за разни помали направи со едно, две, три или четири тркала што служат за превоз на материјал, деца, болни лица итн.
Албански: makinë e vogël