breathe - онтологија

дише повеќе

дишат
Вид збор: Глагол, несвршен
Вовлекува воздух во организмот (преку нос или уста) и го испушта од себе, вдишува и издишува.
Албански: merr frymë

дишне повеќе

дишнат
Вид збор: Глагол, свршен
Еднаш вовлече или испушти воздух преку нос или уста; прави едно вдишување или издишување.

задише повеќе

задишав
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да дише слободно, без тешкотија.
Албански: merr frymë

здише повеќе

Види и: дише (несв.)
здишат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш почне да дише.

здишне повеќе

здишнат
Вид збор: Глагол, свршен
дишне

издива повеќе

издиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Силно вдишува и издишува, забрзано дише.
Употреба: Медицина

изнадише повеќе

Види и: надише (св.)
(се) изнадишат
Вид збор: Глагол, свршен
Се надише многу, доволно.

надише повеќе

(се) надишат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине доволно или многу време дишејќи нешто.

оддивне повеќе

оддивнат
Вид збор: Глагол, свршен
здивне

подздивне повеќе

подздивнат
Вид збор: Глагол, свршен
Здивне, се издиши малку, земе здив.

подише повеќе

Види и: дише (несв.)
подишат
Вид збор: Глагол, свршен
Дише малку, кратко време во определени услови.
Употреба: Медицина

ухне повеќе

ухнат
Вид збор: Глагол, свршен
(непреод. и преод.) Силно дувне со уста.