boil - онтологија

вгори повеќе

(се) вгорат
Вид збор: Глагол, свршен
се загрее, зоврие
Албански: vloj, nxeh
Употреба: Преносно значење

врие повеќе

вријат
Вид збор: Глагол, несвршен
За течност - клокоти, се меша под дејство на висока температура.
Албански: vloj
Се наоѓа во еуфорична состојба, возбуден е, вознемирен е, со силни чувства.
Албански: vlon, gufon
Употреба: Преносно значење

доврие повеќе

Види и: врие (несв.)
довријат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да врие.

доизвари повеќе

Види и: извари (св.)
доизварат
Вид збор: Глагол, свршен
Вари нешто до крај, сосема.
Албански: ziej mirë

заврие повеќе

завријат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да врие.

заклокоти повеќе

заклокотат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува, го обземе силно чувство.
Албански: valoj
Употреба: Преносно значење

зовира повеќе

зовираат
Вид збор: Глагол, несвршен
зоврива

зоврие повеќе

зовријат
Вид збор: Глагол, свршен
За течност - почне да врие, почне да клокоти и да испарува под дејство на висока температура.
Албански: vlon
Почне движење на множество луѓе без ред.
Албански: turmë
Стане возбуден, вознемирен, дојде во состојба на силни чувства.
Албански: vlon
Употреба: Преносно значење

изврие повеќе

извријат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави да врие колку што е потребно.
Албански: vloj
Со вриење испари до крај, целосно.
Албански: vloj, ziej

кипи повеќе

кипат
Вид збор: Глагол, несвршен
врие

клокоти повеќе

клокотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Чувствува или произведува звук, шум сличен на клокот.
Албански: vëlim

обари повеќе

обарат
Вид збор: Глагол, свршен
Свари малку, провари нешто за кратко време во зовриена вода.

поврие повеќе

повријат
Вид збор: Глагол, свршен
Остане да врие уште некое време.

подвир повеќе

мн. подвири
Вид збор: Именка, машки род
Место на телото каде што се собира крв, гној и сл.
Албански: çiban
Употреба: Медицина

подврива повеќе

Види и: врие (несв.)
подвриваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врие по малку, слабо.

поизврие повеќе

Види и: изврие (св.)
поизвријат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврие малку повеќе.

преврие повеќе

превријат
Вид збор: Глагол, свршен
Зовире повеќе отколку што треба; истече, испари вриејќи.
Албански: ziej, vloj

проврие повеќе

провријат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да врие.
Албански: vëloj, ziej
Врие кратко време.
Албански: ziej shkurt

сврели повеќе

сврелат
Вид збор: Глагол, свршен
загрее, стопли, вжежти
Албански: nxeh, ngroh
Примери:
Ја сврели ли водата?