bloody - онтологија

вкрвавен повеќе

вкрвавениот
Вид збор: Придавка
Што е со крв, облиен со крв.

закрвавен повеќе

закрвавениот
Вид збор: Придавка
Што е вцрвенет од крв.

крвав повеќе

крвави
Вид збор: Придавка
Што е од крв, во што има крв, што е cо крв, што крвави.
Албански: i përgjakur
Што личи на крв, што има боја на крв.
Албански: si gjaku
Употреба: Преносно значење

крвјосан повеќе

крвјосаниот
Вид збор: Придавка
Што е окрвавен, што е зацрвенет.

крвно повеќе

Вид збор: Прилог
Силно, многу јако.

скрвавен повеќе

скрвавени
Вид збор: Придавка
Покриен со крв.
Примери:
Со скрвавени очи.