best - онтологија

врховен повеќе

врховниот
Вид збор: Придавка
најдобар

најдобар повеќе

Види и: добар (прид.)
најдобри
Вид збор: Придавка
Суперлатив од добар.
Албански: më i mirë
Примери:
Најдобар квалитет.

одличен повеќе

одличниот
Вид збор: Придавка
За ученик, студент - со најдобар успех во учењето.

прв повеќе

први
Вид збор: Придавка
Што е најдобар, што е пред другите според слава, власт, богатство и сл.
Албански: më i mirë

убав повеќе

убави
Вид збор: Придавка
При честитање или изразување добри желби.
Албански: gjithë të mirat